Процесът за разораните дюни на къмпинг "Смокиня" ще се гледа по реда на особените правила, а подсъдимите за поголовното унищожаване на пясъчни хълмове Иван Нончев и Манол Павзантов, които през януари с багер изринаха със земята точно 1295 кв. м природни забележителности, ще бъдат освободени от наказателна отговорност и ще се разминат само с парични глоби. Причината- пясъчните дюни се оказаха безценни и на практика няма методика, по която експертите да остойностят причинените материални щети върху природата.

Започва делото за дюните на къмпинг "Смокиня"

Това стана ясно днес по време на първото разпоредително заседание по случая, което се проведе в Бургаския окръжен съд. Предвид спецификата на делото,касае се за пясъчни дюни,които са с изключителна стойност,които имат значение за науката и културата", подчерта председателят на съдебния състав Катя Господинова. 


Каракачанов спря търга на крайморски имот до Созопол

Защитата на Нончев-адвокат Станко Кралев настоя делото да бъде прекратено, а обвинителният акт да бъде върнат обратно за ремонт в прокуратурата, тъй като така изготвен. По думите му, обвинението не давало никаква възможност на клиента му да разбере за какво е подведен под отговорност. "Обвинителният акт не отговаря на императивните разпоредби", подчерта юристът. И допълни: За нас остава дълбоко непонятно визираните в обвинението 90 кв м какво представляват- защитена територия,прилежаща територия или нещо друго. За всички е ясно, чия собственост е терена-на Иван Нончев". Съдия Господинова отхвърли искането.
 

"Предмет на настоящото дело е унищожени ли са дюните или не,а не да се изследва кой е собственик на терена", посочи тя. Все пак на подсъдимите бе дадена възможност да обжалват определението й пред Апелативния съд.   
 

Лалка Димитрова

„Дюните са унищожени и надали може да се възстановят в рамките на 10 живота?“, заяви прокурор Ангел Георгиев. И настоя за по-строги наказания за подсъдимите.

Лалка Димитрова

Двама души отиват на съд за разораните дюни на Каваците

Министерството на регионалното развитие и благоустройство пък поиска 200 000 лева обезщетение. Председателят на съдебния състав обаче определи искът да се разглежда в отделно гражданско производство. Така интересите на държавата ще бъдат защитени, каза тя.

Бизнесмен от Бургас поръчал разораването на дюните в "Смокиня", трима са в ареста

Престъплението не е тежко  по смисъла на закона,в  обвинителния акт не е описана стойност на щетите, а подсъдимите не са осъждани. А така автоматично те се освобождават от наказателна отговорност и за извършеното престъпление ще получат единствено административно наказание –  глоба, която според Наказателния кодекс е между 3 и 10 хил. лв., стана ясно по време на заседанието. 


Кой разора дюните на къмпинг „Смокиня“ - спешни проверки (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Без коментар"- Така бизнесменът Нончев, който поръча разораването на дюните, понеже прецели на изгледа му от караваната, отговори на журналистически въпрос дали сега, след заличаването на пясъчните хълмове, пред него се открива по-добра гледка към морето.