Проф. д-р Милен Балтов в "Иконостът говори" по Дарик Югоизток
Проф. д-р Милен Балтов в "Иконостът говори" по Дарик Югоизток / netinfo
На източния фронт нищо ново - темата на проф. Балтов в "Икономистът говори" по Дарик Югоизток
Икономистът говори по Дарик Югоизток с проф. Милен Балтов
93382
Икономистът говори по Дарик Югоизток с проф. Милен Балтов
  • Икономистът говори по Дарик Югоизток с проф. Милен Балтов
Населението на Германия се пренасочва, което води след себе си обезлюдени провинции.
Темата "На източния фронт нищо ново",  засягаща вътрешната миграция в Германия и ползите от нея, представи в рубриката "Икономистът говори" по Дарик Югоизток проф. д-р Милен Балтов.
Вътрешна миграция оставя главно възрастни в източната част на най-развитата икономика в Европа. По информация на проф. Балтов, близо 4 милиона души са изчезнали и според прогнозите, липсата на млади хора в близките години ще достигне стряскащите данни на България. Причините са чисто икономически. Голяма част от населението предпочита западната част на страната, заради по-големите възможности за работа и реализация.  
"В момента се оказва, че стажантите сред младите хора в голяма част от източните провинции са от Китай и Виетнам.  Мигрантите, които се насочват към  Германия също избират да се реализират на Запад, или поне по-способната част от тях", допълва икономистът.  

Сериозна икономическа имиграция може да "излекува" дефицит на кадри унас

Според проф. д-р Милен Балтов подобна съдба очаква не само Германия, но и Полша, Гърция, Италия и Испания.  
"Добрата новина при германците, че поне е става дума за буквално изтичане на мозъци и вътрешната обратна миграция би била по-лесна, отколкото, ако тя се извършва между държави", обясни проф. Балтов.

Лестър - пример за голям растеж на малката община

По думите му, може да има и други ползи от вътрешната миграция и тя е, че тези райони на Германия стават по-атрактивни от гледна точка на стойност на живота, цени на имоти, наеми, такси за образование и т.н. 
Какви други ползи могат да бъдат извлечени от подобен отлив и какъв паралел може да бъде направен с населението на България, чуйте в звуковия файл от проф. д-р Милен Балтов:

Проф. Балтов за новата вълна на работещите бедни