Проф. д-р Милен Балтов в "Иконостът говори" по Дарик Югоизток
Проф. д-р Милен Балтов в "Иконостът говори" по Дарик Югоизток / netinfo
Проф. д-р Милен Балтов в "Икономистът говори" по Дарик Югоизток за успешни практики със затворници и мигранти
Професор Балтов за работната ръка в затворите
93037
Професор Балтов за работната ръка в затворите
  • Професор Балтов за работната ръка в затворите
Представител на фонд за рисков капитал сключва преди 7 години договор със затвора "Сан Куентин" в Калифорния и стартира програма "Последната миля". С нея поощрява много затворници с бизнес минало или със склонстост да правят бизнес да стартират такъв. Част от тях преквалифицира, други подготвя за личното им развитие след освобождаване. Голям процент от включените в програма успяват да се развият значително след излизане от затвора. С тази частна история проф. д-р Милен Балтов представи в рубриката "Икономистът говори" добрите практики в САЩ за развитие на хората лишени от свобода и възможността от този труд да печели и зотворника, и държавата, и бизнеса с темата "Работа на топло". 
По думите му в затворите в САЩ се произвежда продукт и се правят продажби на стоки и услуги за 1 млрд долара годишно. Най-големият "работодател"  е "Федерални затворнически индустрии", компания с държавна собственост, в която доброволно са включени над 60 хиляди лишени от свобода . Заплащането е скромно, до 90 цента на час. Това обаче не пречи списъкът на чакащите лишени от свобода да се включат за работа да е огромен. Въпросната компания поризвежда униформи за много от правителствените агенции в САЩ, както и матраци, пътни знаци и т.н. 
Според проф. Балтов обаче по-интересеното те първа предстои. Акциите на корпорация, която иска да привлече в подобна програма и мигрантите от лагерите, покачва ударно своите акции след победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ. 
За това имат ли право да работят, да печелят и да се развиват лишените от свобода, и как от това могат да спечелят всички, чуйте в звуковия файл от проф. Балтов: