Лестър - пример за голям растеж на малката община
Лестър - пример за голям растеж на малката община / снимка, дарик бургас
Лестър - пример за голям растеж на малката община
87392
Лестър - пример за голям растеж на малката община
  • Лестър - пример за голям растеж на малката община

Лестър се асоциира с успеха на „Лисиците", които се оказаха голямата изненада във футболното първенство на Англия. Той обаче може да бъде добър пример за една сравнително малка община. С население средно, колкото това на Бургас, при това без претенции да е най-важната, нито известната община във Великобритания, но икономически силна и предпочитана за туризъм. Тази тема, с подходящи аналогии с български общини, представи в ефира на "Дарик Югоизток" проф. д-р Милен Балтов - водещ икономист и зам.- ректор в БСУ.
Той направи преглед на добрите практики, които могат да превърнат едно градче в емблема, водещ текстилен център, с прираст на населението и с високи икономически показатели, при това точно в първите години на финансовата криза в Европа.

„Съдбата на Лестър е обичайната и за други индустриализирани, сравнително малки общини и в Англия, и у нас. В продължение на 30 - 40 години населението на този град е спадало, с влошен бизнес климат, традиционните отрасли са западали, допреди 15 години. Но от 2009 до 2014 производителността и брутната добавена стоност бележат ръст от 22%, докато данните за същия период за цялото Кралство са едва  4%", коментира проф. Балтов.
За добрия пример и идеите, които тласкат малкото градче към голям икономически растеж, за това как бежанците дават свой дан за нейното развитие, чуйте в звуковия файл от икономиста: