Сериозна икономическа имиграция може да излекува дефицит на кадри унас
Сериозна икономическа имиграция може да излекува дефицит на кадри унас / netinfo
Сериозна икономическа имиграция може да "излекува" дефицит на кадри унас
88679
Сериозна икономическа имиграция може да "излекува" дефицит на кадри унас
  • Сериозна икономическа имиграция може да "излекува" дефицит на кадри унас

България трябва да се отвори за една сериозна икономическа имиграция. От нея да използва предимствата на кадри, предвид дефицита, който вече изпитваме по отношение на средно технически специалисти и такива с търговски умения, в които традиционно най-добри са сирийците. Това каза в ефира на Дарик водещият икономист проф. д-р Милен Балтов. Той представи практиките и грешките в точковата система за прием на икономически имигранти, въведени в повечето силни държави и възможните успешни промени за страната ни.
Като най-успешен пример за стройна точкова система, чрез която се селектират чужденците, искащи да работят извън границите на родината си, проф. Балтов посочи, австралийската от 1979 г. Финансово силните държави обаче отчитат все по-слаба ефективност от точките. "Голяма част от системите днес показват дефекти и са под сериозна критика. Сега повечето успешни държави са на път да я заменят", обясни експерта. Сред причините са отчетените по-голям брой безработни сред приетите по критерии чужденци, отколкото заетите в сферите, в които би следвало съответната държава да има дефицит.
"Това за нас може да е плюс и сигнал. Вместо да измисляме уникална точкова система, нека използваме ситуацията с Европейската синя карта", предлага проф. Балтов. Той уточни, че унас от 2011 е въведен елемент, зададен от Синята карта. Той е за външни специалисти, преминали през т.нар. пазарен тест, показващ конкретен отрасъл и специалност, където имаме дефицит. Оказва се, че за последните години в страната ни липсват експерти в 10 професии. Всички те са свързани с информационните и комуникационните технологии. Родните условия за прием на IT специалисти от чужбина, включват заплати поне с 50% по-високи от заплатите в същия сектор. Тази година Министерството на труда е поставило и изискване наетите в IT сектора да получават заплата от поне 1800 лева. От чуждите експерти обаче държавата ни желае също и да имат поне 3 години университетско образование. "Изненадан съм от тези критерии, защото диплом от чужд университет не гарантира знанията и уменията. Но по този начин България затваря пазара за много специалисти, които са в сферата на т.нар. професионалисти, като водопроводчиците, например" каза още проф. Балтов. Голяма част от тях се реализираха извън страната, но унс не се работи по квалифицирането, създаването на такъв тип умения и поощряването на сръчността.
За наближаващата "точка" на точковата система в света и как България може да отвори възможности за покриване на сектори, в които липсват нужните експерти, чуйте повече от проф. Балтов в звуковия файл: