Проф. д-р Милен Балтов в "Иконостът говори" по Дарик Югоизток
Проф. д-р Милен Балтов в "Иконостът говори" по Дарик Югоизток / netinfo
Проф. Балтов: От скока в цената на ресурс №1 като тежест и обем се вадят милиарди, но се изгребват целите делти на реки
Икономистът за пазара на пясък и мега товарите за мега печалби
93291
Икономистът за пазара на пясък и мега товарите за мега печалби
  • Икономистът за пазара на пясък и мега товарите за мега печалби
Само в Индия всяка година т. нар. „пясъчна мафия“  печели по 2, 5 млрд. долара от незаконното извличане на пясък и инертни материали, сочат данни на сп. Икономист. Цената му все повече нараства на фона на нарастващото търсене. Колкото повече поскъпва обаче толкова повече се услажда на сивия сектор.
Огромният ръст в използването на пясък се превръща във все по-голям проблем и за десет години той е нараснал двойно, алармира в предаването "Говори Икономиста" по Дарик Югоизток, проф. д-р Милен Балтов. По думите му, пясъкът традиционно е бил, остава и ще бъде все повече, най-големия като обем и като тежест минерален ресурс, който се извлича от природата. 85% от всички извличани и търгувани материали на планетата са под формата на пясък. Тайното му и явно използване продължава да нараства в Азия, заради интензивното строителство. Там за последните години масовата консумация на пясъка от делтите на реките е нараснала три пъти. "Има държави, които буквално нарастват териториално благодарение на ръста на строежите като Сингапур, например. Тя е нараснала от създаването си до сега с 20%. Освен в строителството обаче все повече пясъка се използва за извличане на нефт и на енергийни суровини. Най-големият консуматор на пясък е Китай. Там обаче не се извлича от пустинята Гоби, тъй като този вид суровина няма добри характеристики. Най-предпочитаният е този край реките. За жалост, този ресурс е изчерпаем", допълва икономистът.
Проф. Балтов дава сравнение за количествата използван пясък спрямо Азия,  САЩ и Европа. В развитите икономики консумацията на пясък е минимална. С цел опазване на околната среда в цивилизования свят се избират предимно алтернативни материали в строителството - рециклиране, а също кал и слама, но в спойка, чрез нови технологии, сградите стават дори по-устойчиви и качествени.
За това какво се случва при тази свръх консумация на най-тежките ресурси и какво може да се направи по въпроса, чуйте в звуковия файл от проф. Балтов: