Проф. д-р Милен Балтов в "Иконостът говори" по Дарик Югоизток
Проф. д-р Милен Балтов в "Иконостът говори" по Дарик Югоизток / netinfo
Проф. Балтов в „Икономистът говори“: От топ 10 в света отпаднаха банки и петролни компании. Новите монополи са технологичните фирми
Проф. д-р Милен Балтов за новите световни гиганти
93170
Проф. д-р Милен Балтов за новите световни гиганти
  • Проф. д-р Милен Балтов за новите световни гиганти
Световната икономика не е в ръцете на компании с много активи, а в новите технологични фирми. В рубриката "Икономистът говори" по Дарик Югоизток, проф. д-р Милен Балтов представи новите фирми "супер звезди" и как се е преобърнала класацията на най-успешните компании в света в рамките на 10 години. 
От класацията на "големите 10" днес са аут банки и петролни компании. Изместени са от фирми, успяващи да направят същите капитали, но с много повече печалба и в пъти по-малко служители.
Темата на сп. „Икономист“, започва с история от САЩ преди 106 години. В края на 1910 г. тогавашния президент Теодор Рузвелт обявява война на новите американски монополи. През 80-те години се е считало, че периода на големите компании залязва, а много от предприемаческите фирми успяват. Фактите сочат, че 40 млн. нови работни места се създават благодарение на новостартирали фирми, през този период.

Проф. Балтов: Патентният данък за такситата е архаичен

„През 2016 данните за 10-те топ компании в световен мащаб сочат, че рязко се откроява нова концентрация. За първи път от 1929 г., печалбите на големите корпорации представляват над половината от всички печалби, които се образуват в световната икономика. Това показва натрупване и за един корпоративен свят на големите т. нар. супер звезди. Другата новина от класацията през 2016, е че супер звездите не са обичайните компании с много активи, а са технологичните. На първо място е „Ейпъл“ с пазарна капитализация близо 600 млрд. долара. След нея „Алфабет“ /развиваща целия бизнес на „Гугъл“/, на трето място -  „Майкрософт“ . Едва на 6 място се нарежда водачът от преди 10 години– най-голямата петролна компания. Фейсбук е на 7-мо място“, обяснява проф. Балтов. Той посочва и друг интересен факт, преди 10 години „Газпром“ е била в топ 3 на водещите икономически сили. Днес тя дори не е в десетката. От класацията е отпаднала и Шел, както и много големи банки.

Работа "на топло" или как да печели държавата, затворниците, че и мигрантие

Причината, по думите му е, че новата икономика работи и икономията от мащаб има смисъл, но не по отношение производствени мощности, както всички сме учили в уроците по икономика. "Аномалията на последните 10 години е че точно в новите отрасли, където би трябвало да има най-голяма свобода и фирмите най-свирепо да се борят за своите клиенти, започва монополизация. Тя не е директно с клиента, а за възможности на достъп до конкретния клиент. Новите монополи, всъщност са компании, които създават мрежата и улесняват достъпа на много други компании до клиента. Например, през 90-те години компаниите „супер звезди“ са получавали приходи от продажби за 250 млрд долара, като са имали заетост от 1 млн. 200 хил. души. Новите шампиони – първите три технологични компании, в момента генерират същите годишни приходи, но с десет пъти по малко служители постигат същите продажби и много по-високи нива на печалба", допълва още проф. Балтов.
По-друг начин обаче стоят нещата на българския пазар, където „снимката“ все още е застинала на 2010 г. Тук на първо място е „Лукойл“, а на второ място се нарежда компанията, която се занимава с преработка на метали и на руди.  В родната класация липсва голяма технологична компания. По думите на водещия икономист, в България на технологичния пазар се наблюдава фрагментиране, с множество играчи, които се конкурират помежду си. 
Повече по темата, чуйте в звуковия файл от проф. д-р Милен Балтов: