/ dariknews.bg
Бургас може да изгуби едно от ключовите си предимства пред  инвеститори от цял свят, прогнозира замeстник-председателят на партия „Средна Европейска Класа“ Константин Бачийски.

Това ще се случи, ако на предстоящата сесия на Общинския съвет бъде гласуван и приет вариантът за Подробен устройствен план на общинска администрация, свързан с развитието на бившето военно летище в Равнец.

На последното заседание на правната комисия стана ясно, че общината като вносител на тази докладна предвижда поредното обособяване на парцели, по примера на вече съществуващите индустриални зони.

Това отнема възможността за изграждане на карго летище в Равнец, което е ключов елемент от плана „Бачийски“ за привличането на инвеститори от световен мащаб.

В проекта на Общината е планирано върху пистите на бившето военно летище да бъдат обособени зелени площи и зони за спорт, а без никакво отстояние от тях, да бъдат оформени парцели за производствени сгради.

1

Според нормативната база за обслужване на полети „страничните ивици за безопасност“ от двете страни на пистата трябва да бъдат от 60 метра до 75 метра, в зависимост от самолетите.

Премахването на пистите е икономически „автогол“ и сериозно нарушение на решението на Министерски съвет, което при прехвърлянето на собствеността върху базата в Равнец постави категорично условие да бъдe запазено функционалното предназначение на летателните полета, коментира общинският съветник.

Преди седмица той представи концепцията си за развитие на старото военно летище в Равнец под формата на Свободна безмитна зона с „карго“ летище. Презентирал е проекта си на икономически форуми в Санкт Петербург, Русия, Шанхай и Пекин, Китай и Дубай.

Вече има заявен интерес от китайски и турски компании за включване в проекта на Бачийски, за изграждане на карго летище със свободна безмитна зона, съобщиха от неговия щаб.

Един от участниците в конкурса за концесия на летище „София“ също е изразил готовност за обсъждане на параметрите на бъдеща инвестиция.

ж

Ако бившето военно летище се преобразува в карго летище със свободна безмитна зона, Бачийски прогнозира привличане на инвеститори от цял свят, нови работни места, повишаване на доходите и жизнения стандарт, а Бургас ще увеличи своята конкурентност в международен мащаб. 

На предстоящата сесия съветникът от СЕК ще призове колегите си от Общинския съвет да не гласуват „за“ докладната на общинска администрация.

За целта той ще предложи да бъдат осигурени регламентираните от Закона отстояния от пистите и осигурени възможности за обслужване на полети в Равнец, съгласно изискванията на Министерски съвет.