Кметът на Карнобат: Сегашният  регистрационен режим не пречи на бизнеса
Кметът на Карнобат: Сегашният регистрационен режим не пречи на бизнеса / netinfo

Да бъдат отменени регистрационните режими за търговска дейност в общо 81 български общини е наредил министър Николай Василев. Рестриктивната мярка засяга общините Карнобат и Камено в Бургаска област.

Категорично не съм съгласен със становището, че този режим пречи на бизнеса – твърди кметът на община Карнобат Георги Димитров.

По своята същност наредба №4 регулира реда и правилата за извършване на търговска дейност на територията на община Карнобат, предвижда регистрация на търговските обекти и по нея в момента действат над 400 обекта – твърди кметът. Самата наредба има уведомителен режим и с нея общинската администрация може да контролира легитимността на търговските обекти, да следи за спазването на работното време и дали с дейността си някои търговци не нарушават спокойствието на жителите в населените места. Регистрацията струва 1.50 лв, а регистрационният режим не позволява на общината да спира дейността на някой обект, а само да го контролира.

Не смятам, че нарушаваме законите, защото тук изобщо не става въпрос за някакви сложни разрешителни режими – твърди Георги Димитров. Кметът посочва като пример за двоен стандарт сериозните проблеми, които възникват с лицензите за закупуване и преработка на вторични суровини. Знаете че т.н малка престъпност често се насочва към този вид дейност, това е проблем за всяка община , а не можем да го решим, защото нямаме право – категоричен е кметът.

Нямам възражения по този казус да се произнесе прокуратурата. Наредба №4 е публична и всеки сам може да установи дали тя спъва или създава условия за развитие на лоялния и коректен бизнес.