Калата обедини бургазлии, събраха за паметника близо 20 хил. лв.
Калата обедини бургазлии, събраха за паметника близо 20 хил. лв. / netinfo

Бургазлии са дарили близо 20 000 лв. за изработката на пластиката, която увековечава емблематичния за цяла една епоха български актьор. Това стана ясно на провелата се днес пресконференция.
Специални гости на официалното откриване в събота, 18-ти юли, ще бъдат съпругата на Калоянчев - Валя, както и синовете му Ивайло и Явор. Поканени са най-близките сподвижници на Калоянчев - актьорите Никола Анастасов и Славчо Пеев, театралната половинка на Калата - Стоянка Мутафова. Сред поканените е и председателят на Съюза на артистите в България - Христо Мутафчиев.
"За нас най-важното бе участието на бургазлии, които припознаха кампанията като своя. Съвсем скоро едно малко момче, дарило средства за паметника, ме срещна по улицата и ме попита кога ще го открием. Това ме трогна и развълнува . Всички културни институции, популярни музиканти и хора на изкуството подкрепиха каузата", каза Йорданка Ананиева, зам. - кмет по култура и образование в Община Бургас.
На 14 юли 2014 беше сформиран Инициативният комитет за събиране на средства за скулптура на Георги Калоянчев. Година по-късно кампанията е пред своя успешен финал.
Успоредно с откриването на паметника бургазлии и гости на града ще могат да разгледат откритата експозиция "Георги Калончев бушува яростен и безпощаден като седмото изкуство".
Материалите са предоставени от Съюза на артистите в България и ще бъдат позиционирани в парковата алея до Летния театър.
Скулптурата на Калоянчев ще бъде открита в 20.00 часа на 18 юли с вълнуващ спектакъл по режисура на директора на ДТ "Адриана Будевска" - Борислав Чакринов. Веднага след това присъстващите ще се насладят на любимата постановка "Г-н Ганьо Балкански" - от 21.00 часа в Летния театър.
В главната роля ще видим сина му Ивайло Калоянчев. Входът е свободен.
"Идеята ни беше да създадем творба, достойна за великия актьор. Скулптурата на Калоянчев е реалистична, актьорът е в естествен ръст. На мястото ще бъде поставена и допълнителна информция, за да се чете от бъдещите поколения" - заяви Георги Николчев, председател на Обществен дарителски фонд.