Как извадиха „Олга Джи”
Как извадиха „Олга Джи” / Веселин Максимов
Как извадиха „Олга Джи”
82694
Как извадиха „Олга Джи”
Как извадиха „Олга Джи”
  • Как извадиха „Олга Джи”
  • Как извадиха „Олга Джи”

Потъналият кораб „Олга Джи”, който почти запушваше канала между езеро „Вая” и пристанището е бил нарязан на четири части, преди да бъде изваден. Всички досегашни опити са били неуспешни, именно защото идеята им е била морският съд да бъде измъкнат цял. Това съобщи днес Ивайло Душков, шеф на фирмата „Водолаз 1”, която успешно се справи със задачата.

Преди същинското рязане на метала са били извършени множество операции по разчистването на тинята и наносите по престоялия под водата 14 години „Олга Джи”. Той е потънал с кила нагоре, като всички палуби и надстройки са били на дъното. Така с течение на времето се е създал вакуум и тежестта е била многократно по-голяма от очакваната, уточни Душков.

Изпълнителният директор на порта Диян Димов разказа историята на плавателния съд. Построен е през 1956 година в Саутхямптън, под името „Scilonian II” и е бил предназначен за пътници. Името му е сменяно седем пъти, а под последно познатото е бил продаден на кипърския корабособственик “Asterias Maritime”, чиято компания била регистрирана в Белиз.

Звуков файл 1 – Диян Димов разказва интересната история на „Олга Джи” и опитите да бъде изваден

Звуков файл 2 – Ивайло Душков описва как е протекла трудната операция по изваждането