коронавирус
коронавирус / iStock/Getty Images
Пациент с коронавирус бе изписан от Инфекциозното отделение на УМБАЛ след втори отрицателен тест. Това съобщиха от пресслужбата на Община Бургас. За лечение в здравното заденение остава само още един, който е в добро състояние. 1179 са хората под карантина в областта. 557 са те в общината.

От установените 9 контактни лица на 19-годишния младеж с коронавирус, най-новият случай тук, трима са от Бургас, останалите от общини в региона.

Управителят на УМБАЛ д-р Бойко Миразчийски представи днес отчет каква медицинска апаратура е закупена до този момент с постъпилите дарения от Общинския кризисен щаб и с парите, които, които се превеждат директно в сметката на болницата. Всички лечебни заведения са снабдени с необходимите предпазни облекла и средства, стана ясно още по време на днешното заседание. Разпределени са и 2000 маски от най-висок клас, които бяха поръчани от Общинския кризисен щаб.

От местната власт уточниха още, че доставката на хранителни пакети по програмата на Общинския съвет ще се извършва и през почивните дни. През уикенда също така ще продължи зареждането с храна и вода на дежурните полицаи на КПП-та. Ще се обезпечават всички заявки за храна и медикаменти, постъпили на дежурните телефони от възрастни хора, самотни родители и поставени под карантина лица.

Вчера и днес се доставят козунаци на всички 192-ма наематели на общински жилища. Екипи от културните институции в града и спортната общественост днес и утре раздават козунаци в комплект с рисунки от бургаски деца. Те се връчват на известни интелектуалци, спортисти и почетни граждани. Други екипи пък ще зарадват дежурните медици в Спешния център на УМБАЛ.

На всички защитени жилища за деца без родители ще бъдат доставени от общински екипи яйца и бои за боядисване, както и козунаци за Великден.
Църквите са дезинфектирани отново. В 13 часа днес започва обработка на храм "Св. Йоан Рилски".