Искат 1,5 млн. лева кръвнина по делото “Гранити”
Искат 1,5 млн. лева кръвнина по делото “Гранити” / Дарик Бургас , архив

Процесът за убийството на шефа на фирма "Гранити"Стоян Стоянов за малко да влезе в съдебна фаза днес. След четири часово заседание, в което ход на делото не бе даден, петчленен състав на Окръжния съд с председател съдия Захарин Захариев насрочи старта за 25 юни. Делото боксува от две години след като четири пъти бе връщано в прокуратурата за отстраняване на пропуските в обвинителния акт.

Петима са посъдимите  за отвличането и убийството на 36-годишния бизнесмен. Бившият частен съдебен изпълнител Галин Костов и бившият шеф на АДВ Станислав Михайлов, който е извън страната от четири години и се издирва от Интерпол, варненците Нено Стоянов и Стоян Колев и Стоян Петров с прякор Килъра. Последните двама бяха докарани с белезници в съдебната зала. Галин Костов и Нено Стоянов, които са под домаше арест пристигнаха заедно със адвокатите си.

Общо с осем защитници разполагат обвинените за жестокото убийство на Стоян Стоянов. Сред тях е известната софийска адвокатка Ина Лулчева, която защитава липсващия Станислав Михайлов, сочен заедно с Галин Костов за поръчител на екзекуцията.

Днес съдът допусна за разглеждане в съдебната фаза гражданския иск на родителите на убития предприемат Господин и Милка Господинови и 11 -годишния син на Стоян Стоянов - Герман. Общата сума за неимуществената вреда за която настоява почерненото семейство е 1 млн. лв. Магистратите обаче оставиха без уважение искането малолетния син да бъде конституиран като частен обвинител.

За кръвнина от 500 000 лв. настоява и приятелката на убития предприемач Мария Милкова, като в искането е посочено, че парите са за нея и невръстната й дъщеря Стеяна Стоянова. Определението на съда за обещетенията и за частните обвинители може да бъде обжалвано пред Апелативния съд и това беше едно от основанията за отлагане старта на процеса , за което настояха страните по делото. Отлагане поиска и окръжен прокурор Калина Чапкънова за да има възможност се запознае със събраните в хода на досъдебното производство 62 тома материали по делото. Чапкънова замести спешно наблюдаващия прокурор Ангел Георгиев, който е в отпуск по болест.

Преди началото на съдебното заседание адвокатът на Галин Костов Бранимир Балачев обяви, че се отказват да настоява за видеозапис на процеса. Заради тежката процедура по видеозаснемане, защитата ще иска само звукозапис на делото.

"За нас истината не е в кориците на това дело и ние ще я търсим. Първо ще видим дали ще тръгне това дело и тогава ще имаме конкретни искания по повод на доказателства. Имаме нужда от стабилен правораздавателен акт, а не да отиде на втора инстанция и да бъде отменено, каквато и да е присъдата", коментира Бранимир Балачев
Съдът не уважи искането на прокуратурата за отнемане на задграничните паспорти на Галин Костов и Нено Стоянов, които са под домашен арест.

Другият обвиняем Стоян Колев остана задържан под стража. В затвора бе върнат и Стоян Петров-Килъра заради влязла в сила присъда по друго убийство.