/ Снимки: Лалка Димитрова
С докладна, кметът на Бургас внесе предложението в ОбС. Решението е в ръцете на местния парламент

Още в края на този месец ще стане ясно ще има ли Бургас кметове на кметства в обособените райони.

Това ще стане на редовното заседание на местния парламент в последната седмица на април. Решението ще могат ли бургазлии да упражнят пряка демокрация и сами да избират кметове на кварталите си вече е в ръцете на общинските съветници.  


Пряка демокрация: Райониране на Бургас. Жителите избират кметовете си


Днес кметът Димитър Николов е внесъл докладната, с която предлага Бургас да бъде разделен на 6 района. Предложението е на инициативния комитет „За развитие на местната демокрация“

За трансформацията от жилищен комплекс в район по Закон могат да подлежат жилищните зони с над 25 хил. души население. Двигател на идеята са Живко Табаков, Стоян Грозев, Митко Иванов, адв. Иво Баев и Даниела Божинова, която е председател на комитета.

Според тях, това ще бъде добър пример за реална децентрализация. Кметовете на райони ще заменят сега действащите Центорве за административни услуги. 

Живко Табаков: Ако има районни кметове, да ще има конкуренция
 

Те направиха и подписка, която внесоха в деловодството на местната администрация. Ако предложението се одобри от съветниците, в Бургас ще се създадат 6 района, които ще запазят наименованията и територията на досегашните центрове.


Подписка: Кметовете по райони да са избираеми
 

Основната разлика е, че при райониране се избират кметове на съответните райони. В момента директорите на центровете се назначават от общинската администрация.