автобус
автобус / Sofia Photo Agency, архив
Очила, чадъри, електронни карти за градския  транспорт и лични  документи са  вещите, които бургазлии най-често губят в автобусите. Това каза пред "Дарик“ инж. Драгомир Чайков, ръководител на звено „Търговска експлоатация” в общинския превозвач. „Често при почистване на автобусите след смяна намираме различни вещи. Има забравени телефони, лични карти, шофьорски книжки. Напоследък доста често се натъкваме на електронни карти за таксуване. Намирали сме и цели сакове на младежи, пълни със спортни принадлежности. Намирали сме и раници с пари и важни документи. Вече имаме няколко благодарствени писма от граждани, които са си прибрали вещите обратно“, обясни Чайков.

Общинският превозвач „Бургасбус“ няма специално звено за изгубени вещи. Всичко забравено обаче се съхранява в диспечерските пунктове, както и в крайните спирки по отделните линии. „Стараем се да открием притежателите. Скоро намерихме портфейла на един господин от София. По кредитната му карта го открихме. Установихме го чрез камерите в автобуса“, разказа Драгомир Чайков. По думите му, част от вещите остават непотърсени. На Автогара „ЮГ“ където има отделение за съхранение на багажи пък, сакове и куфари престояват с месеци.

„Когато е минало много време търсим съдействието на полицията. С тях отваряме клетките, ако има вещи ги предаваме, ако са дрехи се унищожават“, разясни инж. Чайков. При изгубена или открадната вещ в автобус на превозвача се преглеждат и видеозаписите в превозните средства. Соловите автобуси в Бургас разполагат с по три камери, които обхващат вътрешната част на превозното средство. Една заснема всичко, което се случва пред шофьора. Съчленените автобуси са оборудвани с по цели пет камери за видео-наблюдение. „Често съдействаме на органите на реда, чрез предоставяне на записи от камерите  в автобусите - най-често за извършени кражби“, каза още Чайков.  Всеки, който мисли, че е изгубил нещо в автобус на общинския превозвач може да позвъни на посочените телефони в сайта на „Бургасбус“.