Волен Сидеров
Волен Сидеров / БГНЕС, архив
Лидерът на АТАКА и председател на парламентарната група на ,,Обединени патриоти” Волен Сидеров отправи официално искане за извинение към генералния почетен консул на Швеция Зоя Паунова.

Цацаров: Присъдата срещу шведския турист е унижение за пострадалата

 Реакцията на Сидеров бе провокирана след като съдът в Несебър освободи от наказателна отговорност и наложи административна глоба от 4 500 лева на 53-годишния шведски поданик Ралф Сунберг, който през юни изрита в главата камериерката Диана Петкова във фоайето на хотел в Слънчев бряг.

Публикуваме дословно позицията на депутата по казуса:

,,Уважаема г-жо Зоя Пауноава, по повод скандалния случай с шведския гражданин Ралф Сундберг, който брутално ритна българската камериерка Диана Петкова в курортен комплекс ,,Слънчев бряг”, имам следните въпроси:

Какво е вашето мнение относно постъпката на Сундберг и наложената му присъда-4500 лева глоба?
При освобождаването си лицето не е платило наложената от съда глоба. Как може да се гарантира, че Ралф Сундберг ще изпълни съдебното решение и в последствие ще бъде на разположение на българската правосъдна система, когато му бъде определена сумата за обезщетение по гражданския иск на пострадалата Диана Петкова? Какви мерки ще предприемете, за да гарантирате, че Сундберг ще изпълни съдебното наказание?
След широкия обществен отзвук от решението на съда и хилядите възмутени български граждани, които изразяват несъгласието си с действията на Ралф Сундберг и наложената му глоба,ще поднесете ли официално извинение от страна на шведската държава на пострадалата Диана Петкова?”


Камериерката, ударена от швед: За мен истинското възмездие е паричното обезщетение (ВИДЕО)

Междувременно в социалните мрежи политикът се похвали, че е намерил работа на пострадалата камериерка. "Докато другите говорят за пребитата камериерка Диана Петкова и решението на съда да глоби Ралф Сундберг с 4500 лева, аз намерих работа на пострадалата от шведския шут. Официално съм осигурил работа на изританата в лицето от пиян швед българска камериерка Диана Петкова", написа Сидеров в профила си във Facebook.

Ден по-рано в темата „Сунберг“ остро влезе лидерът на БСП Корнелия Нинова. „След като прочетох новината, че шведът, ритнал камериерката, е осъден на 4500 лв. глоба и си е заминал, обявявам, че няма да се съобразявам с правила. Аз съм българка и искам да знам името на съдията, унижил достойнството ни, оценил подигравката на безпаметно пиян чужденец с една българска жена на 4500 лв.“. 

Корнелия Нинова да се извини на съдия, иска Съюзът на съдиите

Чрез отворено писмо Съюзът на съдиите в България /ССБ/ поиска от Нинова да се извини на съдията по делото срещу Сунберг.