/ Снимка: Лалка Димитрова
Уважение за служителите на правосъдието. Заплатите им са смешни, а рискът-висок, призова зам.-главният прокурор
Риск за 600 лв.заплата? Смешно
98396
Риск за 600 лв.заплата? Смешно
  • Риск за 600 лв.заплата? Смешно
„Трябва да уважаваме труда на хората, които работят в Министерството на правосъдието. Защото те работят с едни, ще го кажа направо, смешни заплати, и то при висок риск. И когато нещо се случи, с хората, които охраняват, отговорността е тяхна“.

Като „безсмислена жестокост“ определи оковаването на Иванчева адвокатът й

С тези думи в Бургас зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира мерките за сигурност,  предприети срещу бившата кметица на район „Младост“ в София - Десислава Иванчева, която бе приведена затворническата болница в столицата, окованата с белезници на ръцете и краката, и завързани с колан. Сцената предизвика критични коментари срещу звеното за охрана на затвора, а в профила й в социалната мрежа бившият й говорител Петър Кърджилов, когото тя искаше да направи кмет на "Младост", написа : "Вижте във видеото как е окована Деси Иванчева - като Ханибал Лектър, само маската са пропуснали, но пък я бяха наплашили достатъчно като ѝ бяха забранили да говори".

"Не всеки обвиняем или подсъдим, разполага с личен PR, които да вървят след тях и да ги снимат", коментира зам.главният прокурор. 


Приеха Десислава Иванчева в болница, „окована като Ханибъл Лектър“ (ВИДЕО)

"Служителите на реда са хората, които трябва да определят риска и да вземат мерки. Ако някой избяга и се самонарани - това ще бъде проблем за охраната, за едни хора, които изкарват 600 лв. заплата. Иванчева не е била хоспитализирана, а заведена в болницата за изследвания. Доколкото разбрах, това е рутинна практика при определени дела, която се прилага често“, подчерта заместник-главният прокурор.

Приключи разследването срещу кмета на "Младост" Десислава Иванчева

Гешев допълни, че според размера на предвиденото наказание от 10 до 30 г., обвиненията срещу бившата са равносилни на убийство. Според него дали по-тежко като престъпление е убийството или обвинението за подкуп е въпрос на определена оценка.

„Специализираната прокуратура не твърди, дали един обвиняем е добър или лош. Не твърди, дали един кмет си извършва работата или не. Ние твърдим определени обстоятелства за  конкретна случка, за конкретни пари. Дали това е престъпление или не е, е въпрос на оценка и анализ на съда. Във всички други анализи които се правят, трябва да отчетете факта недробосъбестност, политика и нормална защитна стратегия на обвиняемите, която те имат право да развиват“, каза още той.

Още от Иван Гешев за казуса "Иванчева" в звуковия файл: