Експонати от Бургас част от изложбата в Лувъра
Експонати от Бургас част от изложбата в Лувъра / netinfo

Експонати от Бургас, Несебър и Созопол са част от изложбата на България в Лувъра в Париж, която се открива днес. Сред тях са различни гробни находки от некрополите на Одесос, Месамбрия и Аполония. Скулптура, теракоти, рисувани гръцки съдове, златни накити, апликации от слонова кост за саркофаг ще представят многоликия живот в гръцките колонии и техните контакти с Вътрешна Тракия. От бургаската колекция са подбрани два изключително интересни експоната.
От региона са монументален каменен релеф на богинята Кибела, датиран от края на VІ век пр.Христа, открит в Созопол. Вторият артефакт е архаичната мраморна статуя на мъж, датирана от началото на V век пр. Хр. Колосът без глава е най-ранната статуя, открита в българските земи. Намерена е на полуостров Атия, заедно със съкровище от монети.
В „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България" участват 1629 експоната от 17 български музея и 20 експоната от Лувъра и 11 други културни института, сред които са и Британският музей и Музеят Прадо.