/ Лалка Димитрова
Биляна Манчева: Сънувам кошмари, вчера бях успешен банков шеф, днес в кутийка със сепорозитивни и болни от хепатит
Кателиева за Манчева: Безскрупулна
100820
Кателиева за Манчева: Безскрупулна
  • Кателиева за Манчева: Безскрупулна
Бургаският апелативен съд освободи под домашен арест 29-годишната Биляна Манчева от Нова Загора, доскорошен шеф  на банков клон, а по настоящем обвиняема за присвояване на 440 000 лева от сметки на клиенти на трезора.

„Аз не издържам. Сънувам кошмари. Само преди седмица бях успешен финансов директор на банка, изведнъж се озовах в една килийка-метър на метър. Стоиш затворен и не знаеш какво се случва...Моля да ме пуснете под домашен арест - ако трябва по сто пъти да ме проверяват... В ареста е нечовешко“. С тези думи се обърна към съдебния състав Манчева.

Задържаха банкова служителка за финансови злоупотреби в големи размери

Тя беше арестувана при акция на полицията на 18 февруари, а днес в Бургас адвокатът й настоя да бъде пусната под домашен арест. Мотивите - събраните доказателства били косвени, а освен това –условията в ареста били ужасяващи. „Арестът в женския затвор в Сливен е единственият в страната, който не е ремонтиран. Там има хепатит Б, серопозитивни, въшки и всякакви екзотични животни.... Вече и сложиха и съкилийничка в килия от два квадратни метра. Биляна страда от клаустрофобия“, посочи защитата.

„От юни 2016 г. -  три месеца след назначаването й, до 5-ти февруари- началото на одита, Манчева е източила над 400 000 лв. Касае се за арогантна личност, с престъпно самосъзнание. Безскруполно лице. А след осъзнаване на санкцията, която я грози - от 10 до 20 години затвор, има опасност тя да се укрие и да въздейства върху свидетелите“, подчерта прокурор Красимира Кателиева и настоя задържаната да остане под стража.

Прокурор Красимира Кателиева
netinfo


„В кориците на делото няма нито един първичен и счетоводен документ, в който да е нейния подпис. Има само електронни отчети, на базата на които са и повдигнати обвинения. В случая, може да се говори за безстопанственост, но не и присвояване. Присвояване има тогава, когато е доказано в чий джоб влизат паричните средства. При всички случаи парите не са по нейните сметки. И като не е установено къде влизат, финансовата институция е отговорна. Биляна няма делегирани права и самия клон няма правомощия да извършва такива транзакции. Това може да стане само от централата на банката“, контрира защитата.

Какво каза в кулоарите на Съдебната палата прокурор Красимира Кателиева, чуйте в звуковия файл: