Атанас Терзиев и доц. Тодор Радев
Атанас Терзиев и доц. Тодор Радев
Ректорът на престижното Висше училище по мениджмънт "прегърна" идеята на Атанас Терзиев филиалът на университета да е в "Артиум"
Несебър има капацитет и ще развие мощен Център за професионално обучение, квалификация и преквалификация в туризма, каза в интервю за Дарик доц. Тодор Радев - ректор на Висшето училище по мениджмънт - Варна. По думите му, общината с най-големия леглови фонд, меката на летния туризъм в страната е подходящото място за създаване на модерна обучителна база.
От липсата на такава многопрофилна образователна структура в туризма в България страда от години целият сектор.

. Ако в Артиум има целогодишно студенти и залите продължат да приемат културния живот на града, огромният разход за изграждането й ще бъде оправдан, каза Атанас Терзиев.
Снимка: Пресцентър



Първата част от този дългосрочен мащабен план вече започна да се реализира. Благодарение на усилията на общинския съветник Атанас Терзиев и преговорите му с ръководството на ВУЗ-а, още от 2020 г. в Несебър ще бъде разкрит филиал на университета, който е топ 20 в световните класации за обучение на кадри в туризма. За проблема с базата на филиала, Атанас Терзиев предложи тя да бъде в Центъра за култура и образование „Артиум“ в града. Идеята прегърна и ректорът на ВУМ - доц. Радев. След направен оглед на възможностите, той е готов университетът да наеме зали там. 
По инициатива на Терзиев, предложението предстои да премине през широко обществен обсъждане с жителите. 

Атанас Терзиев: „Артиум“ може да приюти новия университет на Несебър


Доц. Радев определи "Артиум" като добра възможност за първите студенти, защото стартът ще бъде с до 40 души. Той обаче се надява стотици от вече работещите в сектора на различни изпълнителски позиции да преминат през курсовете на филиала.

Уникално: Несебър ще има университет... сред най-добрите в света!

"Има сериозни проблеми с наемането на чужденци за сезона - езикова бариера, културни специфики и т.н. Факт е, че в следващите години страната ни ще бъде зависима от работници от трети страни. Но за да има реални успехи за бизнеса от това вложение, важна част за служителите - чужденци е те да имат много добри преки ръководители, които ние можем да подготвим", каза още доц. Радев. 

С разгръщането на обучителната база ще се търсят други варианти.

"В завършен вид Центърът ще има учебни кухненски лаборатории, рецепции, бар,ще има най-доброто качествено оборудване и съвременни технологии, за да могат курсисти и студенти да минат през целия процес в реална обстановка и да са добре подготвени. Силните кадри са движеща сила за промяна в туризма. Без добро качество в обслужването, ние не можем да постигнем успехи в туризма. Най-важното в него не са вложения и инвестиции, колкото доброто обслужване и вежливостта", каза още доц. Тодор Радев. Учебното заведение ,което ръководи вече успешно привлича студенти от страната и чужбина, а специалистите, които го завършват, работят с големите компании по цял свят.