Снимка: Министерство на транспорта
Снимка: Министерство на транспорта

До дни ще започне изпомпването на останалия мазут в потъналия кораб „Мопанг“ край Созопол. Изчакват се подходящи метеорологични условия, за да може водолазите да довършат работата си, заяви кап. Живко Петров, директор на ИА „Морска администрация“ пред БНР. 

Потъналият плавателен съд се наблюдава периодично. В момента, в който водата се затопли ще започне източването. Сега разликите в температурата на водните пластове е доста голяма. При потъналия кораб е едва 7 – 8 градуса, съобщи кап. Петров.

Термоклинът вече е достигнал до 28 метра дълбочина, което означава че до няколко дни, започва дейността по източването на останалото гориво. Нека да падне само вълната  и започваме! По – голямата част от мазута вече е изваден. Най – важното е, че абсолютно всичко вече е ясно - къде се намира, локализирано е, надупчено и затапено и се очаква да се втечни и да започнем да го вадим.“

Според кап. Петров ще са нужни 10 дни непрекъсната работа, за да се източи останалото гориво. Проблемът с кораба „Мопанг“ започна през август миналата година, когато от изгнилия корпус на потъналия преди век плавателен съд започна да изтича мазут. Това създаде опасност от замърсяване на цялото южно крайбрежие.