/ РИМ-Бургас
„Римските пътища в Югоизточна Тракия според римските итинерари и карти“. Това е заглавието на публичната лекция, която ще изнесе днес археологът Константин Господинов в Историческия музей на улица „Лермонтов“ 31 (входът е от „Георги Кирков“). Началото е в 16.00 часа. Ще разберете за една удивително подробна римска карта, редактирана от II до IV век, наречена Табула Пойтингериана (Певтингерова карта) и още два извора.

Единият е известен като „Итинерар на император Антонин“ (от III век), също недостигнал до нас в оригинал. Той е събрал писмени описания на пътища и пътни станции, подготвени за изработката на пътеводител на античния свят. Вторият е писмен препис от редакция на римската карта, различна от редакцията, копирана от Певтингеровата карта. Това е така нареченият Равенски аноним от VII-VIII век след Христа.

Към тях се прибавя „Бурдигалски итинерар“, описал пътя на един поклонник, тръгнал от Бурдигала (днешния френски град Бордо) към светите места и обратно. Отбелязаните с различни знаци и винетки пътни станции и свързващите ги пътища, отразяват почти целия познат тогава свят, от Британия до Индия. Входната такса за лекциите е преференциална. Цената за възрастни е 2 лева, а за учащи и пенсионери – 1 лев.