Съкровището от Над Сент Миклош ще бъде безспорен хит
Съкровището от Над Сент Миклош ще бъде безспорен хит / Веселин Максимов
Милен Николов за Нощта на музеите
93624
Милен Николов за Нощта на музеите
  • Милен Николов за Нощта на музеите
Уникални неща можете да видите в събота вечерта в Археологическия музей, на булевард „Богориди“. Тогава той и всички останали експозиции ще отворят безплатно врати за тринадесетата Европейска нощ на музеите. Тогава ще бъде официалното откриване на новата зала „Средновековие“ и „Археологическите разкопки на Бургаския музей“.

Ще бъдат представени находки от периода Х-ХIV в. от Южното Черноморие – керамика, накити, въоръжение и снаряжение, християнска утвар. В обособено музейно пространство ще бъдат изложени и находки от разкопките на най-големите археологически обекти в региона - крепостите Порос, Акве калиде и Русокастро.

От управата на Регионалния исторически музей очакват безспорен хит да бъде изложбата „Съкровището от Над Сент Миклош“ – гостуваща изложба за летния сезон на Национален исторически музей-София. Представено е единственото в света копие на най-голямото ранносредновековно съкровище в света, известно до този момент.

То е открито през 1799 година в малкото градче Над Сент Миклош в областта Банат, която днес се намира в най-западната част на Румъния. Съкровището е съставено от 23 златни съда с изключително богата украса, с обща тежест от близо 10 килограма.

То се свързва с прабългарската аристокрация, управлявала Отвъддунавска България през IX век областите в днешна Румъния и Западна Унгария. Според друга научна теория съкровището е принадлежало на владетелите на Аварския каганат, който в нач. на IX в. е унищожен от прабългарите на хан Крум и от франкския владетел Карл Велики.

Представените експонати са изработени във Виена в началото на ХХ век и са подарени от Австро-Унгарската империя на българския народ. Представляват напълно идентични с оригиналите предмети. Оригиналното съкровище е притежание на Виенския музей на изкуствата. То е гостувало за повече от 200 години само три пъти извън Австрия.

Впечатление ще ви направят и изложбите „Тракийското съкровище от Борово“ и „Най-старото злато в Европа – съкровищата на Варненския халколитен некропол“.

Чуйте в звуковия файл какво ви очаква в Нощта на музеите. Разказва директорът на РИМ Милен Николов