/ Веселин Максимов

Съдия Чавдар Димитров, досега съдия в Административен съд – Бургас и единствен кандидат за поста председател на съда, заяви разочарование от факта, че не е имал конкуренция в процедурата по време на изслушването му от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Съдебните кадровици го назначиха напълно единодушно на ръководната длъжност. "Направих всичко възможно да агитирам колегите си да има и втори кандидат в този конкурс, така че да поставим Съдийската колегия на ВСС в ситуация на по-добър избор. Съжалявам, че това не се случи", заяви пред съдебните кадровици съдия Димитров.

Общо събрание подкрепи Чавдар Димитров за шеф на Административния съд

В рамките на изслушването му кандидатът постави акцент на нуждата от независимост на съдиите, което, според него, е същността на съдебната система. Като еманация на независимостта, Димитров посочи съдийското самоуправление, на което се дава израз чрез Общите събрания.

 "Не следва административният ръководител само технически да осигурява Общите събрания. Председателят следва да е един медиатор, който да създава възможност за уеднаквяване на идеите на колегиума и ръководството. Аз бих стигнал и по-далеч. Бих въвел колегите и във въпросите по администриране на нашия съд", заяви кандидатът.

Една от идеите на съдия Димитров е също така да се изготвят протоколи от срещите на председателя в приемното му време, които да се публикуват на сайта на съда, така че обществото и колегите му да могат да се запознаят с тях.

Съдия Димитиров се ангажира и с това да популяризира сред колегите си практиката да участват в съдийки съсловни организации, като Съюза на съдиите в България и Асоциацията на българските административни съдии.

Вторият приоритет на съдия Димитров е бързината на правораздаването и голямата натовареност. "Успяхме да превъзмогнем голямото забавяне в разглеждането на делата. За миналата година сме образували най-много дела, но сме приключили и над 93% от тях в едномесечен срок.

В момента вървим добре"
, поясни кандидатът и уточни, че според него въвеждането на електронното правосъдие ще способства за поддържането на тази положителна тенденция. Не на последно място той постави акцент на нуждата от постоянно обучение на колегите му, така че знанията им да са винаги в унисон с актуалното законодателство. 

"Всички тези идеи смятам да доразвивам и то не сам. Ще разчитам силно на колегите си и на гражданското общество, което е нашият коректив", завърши кандидатът.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков го попита как очаква да се промени интензивността на натовареността на колегите му, с оглед промените в АПК и ДОПК, както и дали би се справил със 100% натовареност при положение, че му бъде гласувано доверие да поеме и административното ръководство на съда.

 "Господин председател на ВАС, след встъпването Ви в поста, Вие бяхте първият председател на върховния съд, който ни посети. Споделихте още тогава, че се предвиждат нормативни промени. Тогава малко ехидно и с недоверие погледнахме на начините, по които предложихте да се решат проблемите.

Дължим Ви извинение за това, тъй като измененията вече са факт. Тъй като в момента съм редови магистрат, не съм правил точни изчисления, но чисто теоретично може би намаляването в натовареността ще е между 7% и 10%.

Най-сериозен проблем срещаме през лятото, когато бургаският окръг надхвърля по население София",
 заяви съдия Димитров и уточни, че заложената в концепцията му амбиция да поеме 100% натовареност докато е административен ръководител може да му коства доста усилия, но ако се окаже в положение, в което е претрупан с дела, няма да се поколебае да поиска намаляване на натоварването си.

Олга Керелска го попита дали са верни слуховете за напрежение в колектива в Административен съд – Бургас. Кандидатът отговори, че усеща напрежение в колектива, но то е с външен знак и е по-скоро насочено към членовете на ВСС, тъй като "въпросът с огромната натовареност в нашия съд стои нерешен с десетилетия." "Условията, в които работим в момента са спокойни и диалогични и напрежение няма", уточни съдия Димитров.

Председателят на ВАС подкрепи единствения кандидат в процедурата и изрази надежда, че ще успее да изпълни иначе доста амбициозната си концепция. Цветинка Пашкунова също заяви, че вярва в професионалните качества на съдия Димитров и ще гласува в негова подкрепа. Така накрая с 14 гласа "за" той бе избран и назначен за председател на Административен съд – Бургас. 

Източник: legalworld.bg