БСП с нов вариант за синя зона пред МБАЛ - Бургас
БСП с нов вариант за синя зона пред МБАЛ - Бургас / Станимир Димитров

Общинските съветници от БСП подкрепиха частично искането за въвеждане на „синя зона" пред МБАЛ - Бургас. „Нашето предложение е да бъде определен „гратисен период" от един или два часа, в които паркирането да бъде безплатно", обяви днес общинският председател на левицата, Николай Тишев.

По думите му, предложението им вече е било разгледано от няколко комисии към местния парламент. От БСП поискаха и обществено допитване сред живущите в района. „Заем какво се случи там преди няколко години. Беше въведено платено паркиране, което отпадна след множество протести. Проблем явно има, но той трябва да бъде решен заедно с бургазлии", категоричен е Тишев.

„Мисля, че през 2013 година постигнахме консенсус, че зоната за платено паркиране няма да се разширява, след като стигна дори междублоковите пространства на места. Говоря за така наречения кв. „Република" и района на ул. „Оборище". Новото разширение, което иска общината, нарушава този консенсус. Не смятам, че това трябва да се прави без обществено обсъждане", каза от своя страна лидерът на червените, Евгений Мосинов.

Съветниците от БСП не са съгласни с друго предложение за разширяване на „синята зона" - в района на ДНА и ул. „Гладстон". Според Тишев, с включването на новите участъци, проблемът с паркирането ще бъде „пренесен" по съседни улици, където за паркиране не се плаща. „Синята зона в Бургас се е превърнала в една касичка за пари. Тя не изпълнява основната си функция, а именно да разреши проблемите с паркирането в Бургас", смята Николай Тишев.

Новите промени в „синята зона" на Бургас трябва да бъдат разгледани на заседанието на Общинския съвет, което ще се проведе утре.