Три тона алкохол без бандерол и два казана за варене на ракия откриха митническите инспектори в манастира Свети Георги в Поморие.
Три тона алкохол без бандерол и два казана за варене на ракия откриха митническите инспектори в манастира Свети Георги в Поморие. / Снимки: Агенция Митници, архив
Магистратите: Митничарите мерили „на око”. От наказателното постановление не става ясно ракията за пиене ли е или за комкане
Районният съд в Поморие помилва манастира „Свети Георги” в града отмени наказателното постановление на директора на „Митническо разузнаване и разследване“  в Централното управление на агенцията за рекордна глоба от точно 24 008, 62 лв. за съхранение и предлагане на алкохол без бандерол. Това установи репортерска проверка на „Дарик”- Бургас.

Санкцията бе наложена, след като през лятото на 2016 г. от митницата съобщиха, че в Божията обител е открита нелегалната дестилерия за производство на спиртни напитки. Както „Дарик” съобщи, на 22 юни м.г. мобилна митническа група извърши щателна проверка след предшестваща контролна покупка. Митничар под прикритие, влязъл в ролята на обикновен поклонник взел бутилка от 0.700 литра алкохол, платил 7 лева, а но вместо касова бележка, получил благословия.

При последвалата проверка митническите служители открили общо 281 бутилки с поморийска отлежала гроздова ракия, както и 2 450 литра наливен алкохол в  пластмасови туби, бидони и дървени бурета.

алкохол без бандерол
netinfoАлкохолът бе конфискуван, а на манастира наложена глоба. Юридически представител на Светата обител обаче обжалва в съда. А мотивът – никой не измерил с уред какво е точното количество алкохол. Така от наказателното постановление не става ясно дали манастирската ракия е за пиене или за комкане.

По време на съдебното дело става ясно, че митническите инспектори, извършили проверката и определили наличностите от 3 тона – „по емпиричен път-на око”.

„Не може да се приеме, че административно-наказателният орган е изпълнил задължението си да докаже по безспорен начин нарушението. В случая количеството на напитките, съдържащи се във всеки от съдовете, е от значение за определяне размера, както  на дължимия акциз, така и на съответната санкция. Именно това  обстоятелство е основание за отмяна на наказателното постановление като незаконосъобразно”, се посочва в решението на районните магистрати в Поморие.