/ Снимка: Лалка Димитрова
Беларус има готовност да даде рамо на България за решаване на кадровата криза по Черноморието. Това заяви днес в Бургас посланикът на Република Беларус Александр Лукашевич, който пристигна за среща с областния управител Вълчо Чолаков и кмета на града Димитър Николов.

Специалисти ще обсъждат климатични и жилищни проблеми във Флората

Дипломатът обяви, че страната му предлага да бъде подписано споразумение за трудова миграция, каквато спогодба за обмен на кадри България вече има с Молдова. Спогодбата предвижда наемане на работна ръка, без да е необходимо отделно разрешение за работа и при същите условия, права и задължения, които са в сила за местните служители.

Боинг и Еърбъс с части от Бургас, вдигаме база за 60 милиона (СНИМКИ)

При посещението си в Бургас Лукашевич подчерта, че се наблюдава спад в броя на туристите от Беларус, пристигнали на почивка у нас това лято. Основната причина - трудностите по издаване на виза.

Посланикът ще настоява пред кмета на Бургас да съдейства за разговори за въвеждането на безвизов режим. „Това ще доведе до много сериозно развитие на туризма. А ние сме силно заинтересовани“, каза Александр Лукашевич .