Мехмед бе осъден да плати 410 000 лв. кръвнина на близките на жертвата.
Мехмед бе осъден да плати 410 000 лв. кръвнина на близките на жертвата. / Снимка: Дарик Бургас
18-годишна ефективна присъда за убийство от любов получи Мехмед Юсеин от руенското село Снягово. Присъдата бе потвърдена от Бургаския апелативен съд. Мехмед беше задържан след като през май м.г. хладнокръвно заклал в леглото с нож новия съпруг на бившата си жена. Жертвата – Ереджеб по това време бил до новата си любима. С тях спяло и 9-месечното им бебе, а в съседната стая били собствените му две деца.

Мехмед планирал убийството предварително. Снабдил се с челник, грабнал нож и вила и се насочил към дома на съперника си. Към един часа след полунощ на 25 май сложил челник на главата и се промъкнал тихомълком в къщата. След това влязъл в спалнята, където по това време бившата му жена, бременна в осмия месец, новият й любим и бебето им, спели.

Нападателят забил ножа в шията на мъжа, а на жена си казал: „Тръгвай с мен!. „Бях бременна от друг и останах“, сподели в кулоарите на съда фаталната жена.
 
„Престъплението разкрива висока степен на обществена опасност поради механизма на извършването му – през нощта, след влизане в чужд дом, в присъствието на хора, включително малолетни деца. Съдът е отчел високата обществена опасност на личността на извършителя, обоснована с предишното му осъждане за кражба; нанесения след убийството побой над бившата му съпруга с арматурно желязо, удряйки я по главата и тялото; данните, че удара срещу загиналия не е само един, предвид наличните две защитни порезни наранявания по ръката му както и седемдневното укриване на подсъдимия в гората след извършване на престъплението”, се посочва в мотивите на съда.

С решение на магистратите мехмед е осъден да заплати обезщетения на две от децата на убития Ереджеб - съответно по 60 000 лв. и по 50 000 лв. и по 150  000 лв. за всеки от родителите му.

Решението може да бъде обжалвано или протестирано пред ВКС в 15-дневен срок.