40 нелегални в два джипа
40 нелегални в два джипа / Sofia Photo Agency

Малко преди обед, в Областна дирекция на МВР било получено обаждане, че по булевард „професор Яким Якимов", в посока от КАТ към колелото за излизане от града по посока София, се движат две коли, които вероятно возят чужденци, влезли нелегално у нас.

Патрули от Пето РПУ спрели „БМВ Х5" и „Мерцедес ML", шофирани от 27 и 30- годишни мъже от Бургас. От двата джипа били извадени общо 40 души, мъже, жени и деца, самоопределили се като граждани на Ирак. Всички са задържани за срок от 24 часа.

Спрямо бургазлиите са образувани бързи полицейски производства за каналджийство, а нелегално преминалите, след като приключат действията на служители от отдел „Миграция", ще бъдат настанени в специализиран център.

Днешната акция на бургаската полиция е част от започналата в събота специализирана операция за противодействие на незаконната миграция и каналджийството, обявена от главния секретар на МВР - главен комисар Георги Костов.

По думите му операцията е наложена от усложнената среда за сигурност, тъй като в момента Бургаска област е критична по отношение на нелегалната миграция. Предвидено е на нейна територия да бъдат изградени допълнителни КПП- та, които ще правят внезапни проверки.

Техните места ще бъдат пазени в тайна и ще бъдат променяни постоянно, съгласно оперативната обстановка.