/ Guliver/Getty Images
1 500 лева капаро за невръстна булка от Бургас платила ромска фамилия. Семейството заминало от Северна България във Франция, припечелвало добре в чужбина и майката решила, че вече е време да купят булка на 17-годишния си син. Със задачата да избере най-красивата се заела каката на момчето.

Общински служители спряха продажбата на дете

След месеци в търсене на подходяща съпруга - достатъчно представителна за жениха във Франция, се спряла на 14-годишно момиче от Бургас. Препоръчало го собствената му сестра. Любопитните детайли станаха известни при разследването на опита за продажбата на девойката, осуетен от общински служители. Както Дарик по-рано съобщи, бъдещата булка била отведена в кметството в „Меден рудник“ от майка си, за да й бъде издаден дубликат на изгубения акт за раждане. Документът бил необходим за извеждането й извън пределите на страната.

Служителката зад гишето забелязала, че двете дошли с тъмен микробус. Докато попълвали формулярите в териториалната дирекция, от колата излезли подозрителни мъже, които започнали да се суетят на входа. От администрацията се усъмнили, че се случва нещо нередно. Използвали момент, когато детето останало само за кратко, за да разговарят с него.

В този момент то се разплакало и разказало, че не иска да е булка във Франция. Под сурдинка, служителите известили кметицата на „Меден рудник“ Магдалена Манолова, а тя пък повикала полицията. За да не избяга майката с детето, преди пристигането на униформените, служителите спретнали постановка и започнали умишлено да се мотаят с издаването документа. Пристигналите след минути полицаи задържали майката и придружителите й, изпратени да охраняват нея и бъдещата булка.

Двете ромски фамилии се срещнали няколко дни по-рано в Силистра, за да договорят подробностите по сватбената сделка. След дълги преговори си стиснали ръцете за 5000 лева – парите били за т.нар. брачен откуп. Гурбетчиите обаче решили да се застраховат и поискали да платят само капаро от 1 500 лева и шепа злато, а останалото - щом булката стъпи на френска земя.

Сватята, доволна тръгнала обратно за Бургас, за да набави документите, нужни за пътуването на щерка си до Париж. Започналото разследване обаче осуетило воаяжа. Ако в случая се установи, че има сключена договорка и е взет откуп за момичето, членове на двете ромски фамилии могат да бъдат осъдени на година затвор и да им бъде наложена парична санкция. Момичето е в дома си в кв. „Акациите“ с роднини.