Жителите на Гърмен отново напомниха за нерешения ромски проблем
Жителите на Гърмен отново напомниха за нерешения ромски проблем / Снимка: dariknews.bg, архив

Жителите на община Гърмен предупредиха, че ще поискат оставката на кмета Минка Капитанова, ако не предприеме действия за решаване на така наречения ромски проблем в гетото на квартал "Кремиковци".

"Година и половина след големите протести, държавата и местната власт продължават да се ослушват и отказват да се съобразят с исканията на хората. Ние настояваме да се събори незаконното гето, а ромите там да се купят общински парцели и да започнат да си строят къщи законно", обясни Иван Кременлиев от Сдружение "Бъдеще за община Гърмен".

Той се оплака, че кметът Минка Капитанова отказва да се среща с хората и да обсъжда ромския проблем. "Ако комуникацията продължи да бъде на такова ниво, ние ще поискаме нейната оставка", предупреди той.

Кременлиев припомни, че в квартал "Кремиковци" пордължават да се строят незаконни масивни постройки. Според него там има десетина деца, болни от хепатит, които продължават да посещават училището и детската градина.

"Ние ще блокираме двете учебни заведения, защото там учат нашите деца и ние няма да рискуваме тяхното здраве", предупреди председателят на Сдружение "Бъдеще за община Гърмен".

Кременлиев още един път подчерта, че не е съгласен с идеята на общинската управа за изработване на Подробен устройствен план на квартал "Кремиковци", защото това щяло да означава "от едно незаконно гето да се направи едно законно гето".