Затвориха участъците в рудник Ораново, където за 24 часа станаха две злополуки
Затвориха участъците в рудник Ораново, където за 24 часа станаха две злополуки / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

Контролните органи на Главната инспекция по труда спряха дейността на двете работни места в симитлийския рудник „Ораново”, където възникнаха два инцидента за денонощие. Преустановена е работата в наклонената минна изработка и на пулта за управление на верижен транспортьор, намиращ се на 61 подетажна изработка, които пряко застрашават живота и здравето на работещите.

На 11-и март тази година в рудник „Ораново” през първа работна смяна, към 13.50 часа, 33-годишният Спас Благоев от Симитли - миньор-копач, и Атанас Мутафджийски от с. Полена, също миньор-копач, на 46 години, при подготовка на наклонена минна изработка имали задача да поставят метална рамка във връзка с управление на скалния натиск. При готовност за връзване на металната рамка, от тавана на изработката паднали въглища върху миньорите.

На двамата работници е оказана долекарска помощ в болницата в Благоевград. Там е установено, че Спас Благоев е със счупена дясна ръка и счупен десен крак в областта на бедрото, а Атанас Мутафджийски - със счупен прешлен в областта на кръста.

Тази сутрин в III участък - 61 подетажна изработка – извозна галерия,  през трета работна смяна около 6.30 часа, началникът на смяна Николай Любенов Топов, на 37 години, при пускане на верижен транспортьор е притиснат в областта на гръдния кош от срутил се от тавана скален къс.

Пострадалият е получил удар в областта на главата и гръдния кош, транспортиран е в спешното отделение на болницата в Благоевград, от медицинските изследвания е установено, че има счупване на гръдна кост.

Инспектори от Дирекция „Инспекция по труда” – Кюстендил незабавно започнаха проверка за установяване на причините и обстоятелствата, при които са допуснати инцидентите. Изясняват се причините, предизвикали въглищните срутвания, проверява се техническата документация на рудника, изискват се обяснения от длъжностни лица.

До отстраняване на допуснатите нарушения по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд работните места остават спрени, съобщават от Главната дирекция по труда.