Заключителна конференция по проект за по-добро взаимодействие между администрацията и гражданите се проведе в Благоевград
Заключителна конференция по проект за по-добро взаимодействие между администрацията и гражданите се проведе в Благоевград / netinfo

15-та заключителна конференция по проект "Прозрачна и ефективна политика за по-добро взаимодействие между администрацията и гражданското общество" се проведе в Благоевград. В рамките на проекта, който се изпълнява по ОПАК от Юридическо лице с нестопанска цел "Противопожарни инициативи и иновации" бяха организирани срещи във всички общини в областта.

Чрез него се цели да се постигне подобряване на прозрачността и достъпността на работата на общинските администрации, в частта за превенция на риска от бедствия, авариии и пожари.

"Това е един от малкото проекти, чрез които са постигнати реални резултати за разликата от повечето, които се изпълняват само формално", категорична бе доц. д-р Мария Серафимова, ръководител на катедра "Социология" в ЮЗУ "Неофит Рилски" и лектор в рамките на проекта. Според реализаторите на инициативата в хода на работа е станало ясно, че има липса на доброволчески кадри, на които да се разчита при възникване на бедствия и аварии.

"Доброволците в областта са назначени като щетни бройки. Като цяло няма стабилен доброволчески ресурс", категорични са те. По думите им се забелязва тенденция за по-голяма доброволческа готовност в малките населени места в Благоевградско. "Вероятната причина за това е, че в по-малките общини хората са по-сплотени и са готови да си помагат", поясни доц. д-р Мария Серафимова.

По думите на реализаторите на проекта най-голяма доброволческа готовност се наблюдава в община Сатовча, която е следвана от Кресна и Симитли.