ЮЗУ Неофит Рилски отбелязва Деня на екс пушача
ЮЗУ Неофит Рилски отбелязва Деня на екс пушача / снимка: Дарик-Благоевград, архив

За първи път в цяла Европа се организира "Деня на екс пушача", което е част от кампанията на Европейската комисия "Екс пушачите са неудържими".

Целта на кампанията е да се обърне внимание на бившите пушачи и чрез успеха им да  окуражи настоящите пушачи, че те също могат да се, откажат от зависимостта си към тютюна, като последват примера на бившите пушачи.

29 % от европейците пушат, като в ЕС тютюнопушенето продължава да бъде най-честата причина за смъртни случаи и заболявания, които могат да бъдат предотвратени. 31 % от пушачите са се опитвали да откажат цигарите през последните 12 месеца.

Общоевропейската кампания "Екс пушачите са неудържими" 2011-2013 г. се стреми да насърчи европейците да се откажат от пушенето.

При нея акцентът вече не се поставя върху опасностите от тютюнопушенето, а върху ползите от отказването от него, като се подчертават вдъхновяващите постижения па бивши пушачи и се предлагат практически съвети за отказване от цигарите.

Отбелязването на "Деня на екс пушача" в Югозападния университет "Неофит Рилски" ще бъде от 10:30 часа, съобщават от пресцентъра на висшето учебно заведение.