Юристи протестират срещу въвеждане на запасни адвокати
Юристи протестират срещу въвеждане на запасни адвокати / Дарик - Благоевград, Елина Христова
Юристи протестират срещу въвеждането на запасни адвокати
26027
Юристи протестират срещу въвеждането на запасни адвокати
  • Юристи протестират срещу въвеждането на запасни адвокати

Готвените от ГЕРБ промени в Наказателния кодекс ще взривят масово недоволство сред гилдията на юристите, прогнозира депутатът от Благоевградски избирателен район Корнелия Нинова. Тя вече е провела няколко срещи с правозащитници и адвокати в Благоевградско, пред които подробно е представила проектоизмененията в НПК и НК, приети вече на първо четене в Народното събрание. Предстои гласуването им на второ четене.

Според депутатът от левицата Корнелия Нинова, най-абсурдно е въвеждането на така наречените "запасни адвокати". Абсурдно е и желанието на управляващите да се постановява осъдителна присъда само въз основа на показания на скрит анонимен свидетел. Ако това стане, то делата срещу България в Страсбург ще бъдат много, каза червеният депутат Нинова.

"Напрактика, ако това бъде прието, прокуратурата ще може да назначава защитници на подсъдимите по дела от общ характер, което е грубо погазване на конституционното право на страните в наказателния процес по своя воля да упълномощават адвокати", коментира Корнелия Нинова.

Адвокати от Благоевградската колегия готвят протестна декларация срещу промените на някои текстове в НК, които са предложени за гласуване без дори да се обсъждани в юридическите среди. Те ще изпратят подписката в Народното събрание чрез председателя на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска, научи Дарик.

Интервю с Корнелия Нинова чуйте в прикачения звуков файл