/ Община Петрич

Жители на община Петрич започнаха събиране на подписка в подкрепа на отец Ангел Кочев. Днес стана ясно, че дългогодишният архиерейски наместник на Петричка духовна околия е сменен с решение на Неврокопска митрополия. 

Кметът Димитър Бръчков, народният представител Георги Динев, заместник-областният управител Антоанета Янчева и председателят на общинския съвет в южния град изпратиха отворено писмо до патриарх Неофит и до Светия синод, с което изразиха безпокойството си от решението на Неврокопска митрополия да смени дългогодишния архиерейски наместник - Ангел Кочев. 

"Постъпват непрекъснато сигнали от миряните, които недоумяват какви точно са причините за отстраняването на отец Кочев и защо същите не се оповестяват открито. Ние също декларираме желанието си да разберем какво надделя при вземането на това решение", пишат представителите на местната власт в Петрич.

Ето още какво пише в писмото, изпратено до патриарх Неофит:

Сред широката маса миряни в Петричка община зрее основателно недоволство и съмнение в богоугодната пригодност на наложеното решение за високото място на Архиерейски наместник на Петричка духовна околия!

Църквата служи на хората, заради което като представители на общински и държавни институции, подкрепяме искането на петричани – да бъде дадено нужното обяснение за отстраняването на отец Кочев, без това да се тълкува като вмешателство в делата на уважаваната от всички ни БПЦ! 

На територията на Петричка духовна околия започва събирането на подписи в подкрепа на отец Ангел Кочев, когото миряните припознават като достоен представител на Църквата и Бога, заради дългогодишното му уважително отношение към хората, разбирането му, смирението му, благочестието и мъдростта, с която говори.

Отец Ангел учи невръстни и стари на непоклатимите устои на християнството и затова има уважението на миряните! За него семейството, добродетелността и състраданието са основополагащи в отношенията му с миряните! Той е пример! 

Умоляваме, Ваше Светейшество, 

Да изпратите посочени от Вас хора, които на място да се срещнат с миряните от общината , да чуят какво имат те да кажат! 

Познавайки добре възгледите на християните в Петрич и общината, запазваме своето право да подкрепим техните бъдещи действия пред Светия синод в случай, че това писмо остане без последствие!