В музея наредиха изложба, посветена на Съединението
В музея наредиха изложба, посветена на Съединението / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

По случай 125-тата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия в Регионален исторически музей - Благоевград е наредена изложба от фонда на музея с фотоси, документи и веществени материали.

Експозицията няма да има официално откриване, тя е на разположение на всички, които проявяват интерес към историческото събитие, информират от музея.

Изложбата „125 години от Съединението на България” е посветена на едно от най-значимите събития в новата българска история след 1878 г. по пътя към постигане на национално обединение. Фотодокументалната част представя чрез снимки основните инициатори на Съединението; пътищата към неговото осъществяване; борбата за неговото отстояване, изразена в Сръбско-българската война, както и участници доброволци в тази война от Пиринския край.

Особено място заемат оригиналните снимки и документи от фонда на музея на бойци в Сръбско-българската война. Тук могат да се споменат легендарният дядо Ильо войвод - ръководител на доброволчески отряд, на Ангел Герчев - знаменосец на Самарското знаме, също участник във войната; на Георги Банков от Белица; на Никола Джаров от с. Долен заедно с колодката му от 9 ордени и медали за военни заслуги; на капитан Коста Паница.

Сред най-интересните материали, експонирани в изложбата, са оригиналните саби и револвер на Тасе Ангелов Шопов, защитник на Съединението, както и други образци оръжие.

Могат да се видят още печатни издания, отразяващи Съединението и последвалата го Сръбско-българска война, някои, от които издадени непосредствено след събитията още в 1886 г.