В Банско се проведе информационна среща-семинар за овцевъдите
В Банско се проведе информационна среща-семинар за овцевъдите / Снимка: Вероника Атанасова

Вчера в Банско се проведе семинар за овцевъдите от благоевградска област, организиран от Националната овцевъдна асоциация съвместно с Министерството на земеделието и храните. Събитието премина при слаб интерес от страна на земеделските стопани, които наброяваха едва 15 души.

По-време на срещата бяха обсъждани важни теми по създаване на групи и организации на производителите. Основната тема на семинара бе традиционното производство, добило популярност в Европа като продукти с географско наименование и географско указание за произход. Експерти от министерството на земеделието подробно разясниха правилата за производство на продукти с географски означения.

В Банско се проведе информационна среща-семинар за овцевъдите
netinfo

Председателят на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров бе категоричен,че в Банско и региона има изключително много качествени овцевъди. Той заяви, че идеята на тази среща е да се обясни на фермерите как се създава сдружение, как може да се кандидатства и как може да се патентова един продукт, например от кашкавал или сирене с географско наименование и географско указание.

Стела Виткова, която е началник отдел „ Организации на производители" в Дирекция „ Пазарни мерки и организации на производители" към Министерството на земеделието и храните, запозна производителите-овцевъди с реда и условията за създаването на сдружения, както и с възможностите за подпомагането на тези сдружения по Програмата за развитие на селските райони.

Овцевъдите, които присъстваха на семинара поискаха да им бъдат дадени субсидии за подрастващи животни, за млякото, да им се разреши строителство, за да има развитие в селското стопанство. Те изразиха недоволството си и подчертаха, че животновъдството в страната ни потъва с всеки изминал ден. Според тях овчето мляко трябва да се изкупува 2 лева за литър, а кравето 1 лев.