Съдят шофьор на камион, прегазил приятел
Съдят шофьор на камион, прегазил приятел / Снимка: Дарик, архив

Окръжната прокуратура в Благоевград изправя на подсъдимата скамейка С. Гюров за престъпление по чл. 343, от Закона за движение по пътищата.
Обвиняемият живеел в село Първомай, бил правоспособен водач с категории В1, С, С1, В, АМ, ТКТ. Занимавал се с добив на дърва, за чието пренасяне използвал товарен автомобил марка „ЗИЛ" 157.

На 26 юни 2014 година, след предварителна уговорка, Гюров тръгнал с още двама познати от село Първомай за село Долна Рибарица да добиват дърва. Камионът бил управляван от него, като единият от мъжете - А.К., въпреки поканата да седне вътре на седалката, предпочел да се вози на предния десен калник на автомобила. Движили се със скорост от 30 км/ч, когато предното колело на камиона попаднало в дупка на пътя, което нарушило баланса на движение на товарния автомобил и на седящия отвън А.К. Вследствие на това той паднал на пътното платно, като тялото му попаднало почти напречно под предното дясно колело на автомобила, който преминал през пострадалия.

Гюров спрял автомобила и заедно с другия мъж отишъл при А.К., който бил в съзнание и стенел. По същото време до местопроизшествието спрял шофьор на минаващ наоколо лек автомобил, който станал свидетел на случващото се. Заедно с обвиняемия той качил пострадалия в своята кола и потеглили към болницата в град Петрич.

Преди да тръгнат за града Гюров казал на негов познат да откара камиона пред дома му, а докато пътували за болницата обвиняемият се обадил на тел. 112 като съобщил за станало ПТП, при което „моторист изгубил управлението на мотора си и се е наранил". На лекарите обвиняемият казал, че А.К. пострадал при падане от мотор. Обвиняемият помолил свидетеля да не казва на никого за произшествието. В отговор свидетелят му напомнил за отговорността, която Гюров носи за случилото се и че трябва да поеме разходите за лечението на пострадалия.

В същото време в района на местопроизшествието отишла сформираната оперативно-следствена група, която започнала да търси мотоциклета и мястото на падане на А.К. При разпит Гюров и свидетелят на случилото се давали неясни и противоречиви отговори на въпросите на полицейските служители относно мотора, причината на напускането на местопроизшествието и други важни подробности. По-късно същия ден било получено обаждане от лечебното заведение за смъртта на пострадалия К., въпреки оказаната му медицинска помощ.

Веднага след това обвиняемият Гюров и двамата свидетели били отведени в сградата на РУП - Петрич за снемане на показания. Там те признали за неверни първоначални сведения и описали механизма, при който пострадалият получил нараняванията.
Предстои да започне съдебен процес срещу обвиняемия, нарушил правилата за движение, което довело до трагичния изход.