/ Снимка: Дарик
Европейската народна партия (ЕНП) да престане да легитимира ГЕРБ. Като бъдещ евродепутат много бих искал да стана част от това голямо европейско политическо семейство, но тази абсолютно безкритична легитимация на ГЕРБ трябва да спре.

Стефан Тафров в Добрич: България трябва да е около европейската маса, а не в менюто

Не може кандидатът на ЕНП - Манфред Вебер, да пожелава успех само на ГЕРБ. ДСБ също е част от това политическо семейство, защо на тях не пожелава успех?, попита днес в Благоевград Стефан Тафров, който е кандидат за евродепутат на "Демократична България".

Дипломатът бе категоричен, че ЕС трябва да отстоява своите европейски принципи и този разговор предстои. Той подчерта, че след изборите ще стане ясно към кое политическо семейство ще се включат евродепутатите на "Демократична България" и това решение ще бъде взето на ниво партии, а не като лично решение на самите евродепутати.

"Основната ми цел ще бъде да се боря за връщане на доверието към България, защото 12 години след приемането ни в ЕС, ние не успяхме да извършим очакваните реформи. Хората нямат доверие в институциите, европейските ни приятели също", смята Стефан Тафров.

Стефан Тафров: Тъжно е, СДС се превърна в придатък на ГЕРБ

По думите му, страната ни не е успяла да извоюва правото да бъде в ядрото на европейската интеграция, да бъде на масата, където се взимат важните решения, а фигурира единствено в менюто. 

"Няма да позволя България да бъде в менюто. Напротив, тя трябва да бъде на масата и да взима решение заедно с големите европейски страни", увери той.

Според Тафров ЕС може да помогне повече на България за възстановяване върховенството на закона. И този разговор трябва да бъде поставен на дневен ред.

"Доста съм критичен към политическите сметки, които стоят зад тази недостатъчна подкрепа за нашата съдебна реформа, защото основните политически семейства в ЕС някак си гледат да не обидят своите български членове, гледат да не ги засегнат.

Но цялата тази легитимация, която извършват те, всъщност вреди на българската демокрация и противоречи на европейските принципи", подчерта българският дипломат. В Благоевград Тафров призна, че обикаля цялата страна и разговаря лично с хората. Навсякъде обаче го посрещат с едни и също проблеми - бедност, корупция, отчаяние.

Прави му впечатление, че хората са ядосани и в същото време обезверени. "Корупцията достига огромни мащаби, а скандалите с апартаментите на властта преля чашата", каза той. Според него, хората не вярват, че гласът на България може да бъде чут в Европа, след като страната ни тъне в мизерия и корупция.

"Това е голямата тема на тези избори - как да направим така, че гласът на България да се чуе в Европа. Как да направим така, че да участваме в тези промени, които настъпват в ЕС все повече и повече и тези промени да бъдат в полза на България, да ни бъдат по мярка, да не бъдат такива, които ще ни изтикат в периферията на ЕС", каза той.

"Отказът да се обявят като опозиция на ГЕРБ". Това Тафров посочи като причина обединението между "Да, България", "Демократи за силна България" и "Зелено движение" да не отиде на избори заедно със СДС.

Дипломатът заяви, че между различните партии в обединението "Демократична България" е изграден добър диалог. Тази вечер Стефан Тафров ще се срещне с жителите на Благоевград. дискусията започва в 18:00 часа в конферентната зала на хотел "Монте Кристо".