Среднозимно преброяване на  водолюбивите птици в Благоевград
Среднозимно преброяване на водолюбивите птици в Благоевград / netinfo

Експерти на РИОСВ в Благоевград участваха в среднозимно преброяване на водолюбивите птици от 15-и до 17-и януари. Обследването, съвместно с екипи на Българско дружество за защита на птиците, се проведе  по поречието на река Струма от село Кулата до село Бело поле,  поречието на река Места и прилежащите големи и малки язовири и др. водоеми.  Преброяването се извършва ежегодно в над 100 страни по инициатива на Wetlands International, а България участва в него за 34 – и пореден път.


Установяването на числеността на зимуващите водолюбивите птици в Палеарктика и частност в България е от голямо значение за научно обоснованото определяне на мерките за тяхното опазване.


В България зимуват 8 вида водолюбиви птици, застрашени в международен мащаб, многократно повече такива, застрашени в Европа и обявени за защитени от Националното законодателство. Много от водолюбивите птици са и обект на лов.
Целта на преброяването е да се установи числеността, видовия състав и местата на струпване на водолюбивите птици. Ще се следят промените в тяхната численост  и разпространение. Експертите на РИОСВ ще проверят състоянието на влажните зони, заплахите за птиците и техните местообитания.


Обект на обследването, са главно видовете от разредите: гмуркачоподобни, гмурецоподобни, буревестникоподобни, пеликаноподобни, щъркелоподобни, гъскоподобни, дъждосвирцоподобни, семействата Жеравови и Дърдавцови. Освен видовете от тези групи, ще бъдат наблюдавани и всички видове от други разреди пряко или косвено свързани с влажните зони.