Семейство чества 70 години брачен съюз
Семейство чества 70 години брачен съюз / Пресцентър

Любовта, уважението и компромисите са най-важните за съществуването на един брачен съюз, казват след 70 години брак Росица и  Любен Полежанови от Разлог.

Тя е на 88 години, а той на 92.

Според боба Росица младите не бива да си губят времето и да си пропиляват хубавите години, а да създават семейства и да оставят следа след себе си чрез своето поколение.
През целия си живот тя се е занимавала със земеделие в тогавашното АПК. Казва, че по онова време не е имало толкова злоба и завист у хората. Обичала е да пее и е била известна в региона народна певица, прочута с хубавия глас и красотата си, а сред близкото обкръжение и с голямото си сърце.

Партийни величия от града й предлагали голяма кариера в народното творчество, но се отказала в името на любовта, съпругът и децата си, от което най-щастлив бил дядо Любен.

Той е работил като данъчен служител, но застояването в затворено помещение по цял ден не била негова страст, затова решил да стане пощальон, така е могъл да обикаля любимия си Разлог.

Дядо Любен се е сражавал на фронта в Унгария през Втората световна война. Точно преди приключване на редовната военна служба и едва 20-годишен, е разпределен да воюва близо до Будапеща и езерото Балатон. За храбростта си получава  признание и грамота от Министерството на отбраната преди година.

След завръщането си от войната дядо Любен среща любовта на живота си и за много кратко време се женят. Предложил й брак и й казал, че на другия ден като се видят, ако е облякла червен фустан, значи е съгласна да бъде негова жена, както и станало.

Трите им дъщери Ани, Снежана и Марияна са гордостта им, а вече с нетърпение чакат лятото, когато ще дойдат от Чикаго двете правнучки, 3-годишните близначки Натали и Марая.

За празника на влюбените, юбилярите пожелават на младите хора да имат повече позитивно мислене, да се обичат, но не само по празници и по поводи, и да правят компромиси, защото идеални хора няма.