С изложба в Благоевград отбелязват Световния ден на психичното здраве
С изложба в Благоевград отбелязват Световния ден на психичното здраве / снимка: Дарик - Благоевград, Десислава Янкулова

По повод Световния ден на психичното здраве - 10 октомври, Дневен център за възрастни с увреждания  открива изложба от 17.00 ч. във фоайето на партерния етаж в сградата на АУБ. Мотото на изложбата е “Творчество на надеждата”. Ще бъдат показани картини, колажи, гоблени изработени от хората, които участват в програма “Ателие” към Дневния център.

Програма “Ателие” се реализира от екипа на социалното заведение вече втора година, съвместно с преподаватели и студенти от Катедра “Изобразителни дейности” към ЮЗУ ”Неофит Рилски”.

Световният ден на психичното здраве е честван за първи път на 10 октомври 1992 година и стартира като годишна проява на Световната федерация за психично здраве, създадена през 1948 година.

Есенно-зимните сезони са обострящи за някои специфични психични заболявания и по-специално за сезонните афективни разстройства и ендогенните депресии. Счита се, че 30% от населението страда от есенна депресия. Една от основните причини е намаляването на слънчевата светлина. Без нея човешкото тяло произвежда по-малко серотонин - хормонът на щастието. Това има отношение и към депресията.