Разширяват детската ясла в Първомай заради бейби бум
Разширяват детската ясла в Първомай заради бейби бум / Снимка:dariknews.bg

Детската ясла в петричкото село Първомай ще бъде разширена. Преди дни започна разчистването на терена край сградата, блъсната бе стара постройка, в момента работници почистват района, а скоро ще започне и изграждането на нов етаж, където ще се обучават и играят децата в най-голямото село в общината, в което живеят почти 4000 души.

"Преди години имаше проект за изцяло нова детска градина, но стойността му е около 2 милиона лева. Това са много пари. Заедно с ръководството на община Петрич взехме решение да разширим сегашната забавачка, това ще ни излезе няколко пъти по-евтино", сподели кметът Стоян Стойчев.

Тук има над 120 деца в предучилищна възраст, първокласниците тази година са 33-ма. Бейби бумът е от няколко години, много млади семейства се препитават със земеделие, край селото са построени оранжерии върху стотици декари.

Ще се построи не само нова пристройка, но и ще се разшири дворът, за да има къде да играят всички деца. Защото сега предучилищната група е в кметството, точно над кабинета на кмета. По неволя кметството отдавна е превърнато и в забавачка.

Селският управник признава, че често се чува глъч от шумните малки съседи, но това не пречи на работата му. "Това може само да ме радва, защото няма по-хубаво нещо от усмихнати и весели деца. Най-важното е, че гостите ми също проявяват разбиране и не се оплакват от гръмогласните игри на хлапетата", твърди кметът на село Първомай. Но малчуганите заслужават по-добри условия за своето обучение. Затова започна и строителството за разширяването на базата на настоящата детска градина.