Работниците в Пиринска мура продължават да чакат обезщетенията си
Работниците в Пиринска мура продължават да чакат обезщетенията си / БГНЕС

В понеделник, 8-ми септември, изтича срокът, в който работниците в завода "Пиринска мура" трябва да получат служебни бележки за дължимите от предприятието суми.

След получаване на документите вероятно ще бъде заведен съдебен иск от служителите, които настояват да получат неизплатените им обезщетенията и забавени заплати. Задълженията на „Пиринска мура” към работниците е различно, но средно възлиза на около 1300-1400 лева.

В началото на миналата седмица, около стотина служители на завода за столове в Банско, се събраха пред входа на предприятието, в знак на протест. Тогава те се заканиха, че казусът ще стигне до съда.

"От тогава до този момент, никой от ръководството не е влязъл в контакт с подчинените си. Най-добрият вариант е предприятието да се издължи незабавно на работниците, за да не се стига до дела, но към този момент няма никакви подобни индикации", каза за Дарик председателят на КНСБ - Благоевград Емануил Манолов.

През февруари 2014 г. служителите на предприятието организираха поредица от протести, заради забавени плащания, като се стигна и до блокада на пътя Банско-Разлог.

След множество опити за диалог със собствениците на завода, между страните бе подписано споразумение за поетапно изплащане на заплатите. Месеци по-късно фирмата отново е длъжник на работниците си.