Приспаха мечока Митко
Приспаха мечока Митко / Пресцентър

Паркът за танцуващи мечки край Белица се раздели с един от обитателите си.

Мечокът Митко бе приспан от медиците. Мечокът бе транспортиран до София за преглед със скенер и ехограф поради съмнения за сериозно заболяване.

Екип от ветеринарни лекари, начело с декана на Факултета по ветеринарна медицина към Лесотехническия университет проф. Богдан Аминков, потвърди, че животното страда от тумор в черния дроб, чието лечение е невъзможно. Тъй като образуванието е дало разсейки и в други органи и жизнените функции на Митко са били сериозно нарушени, беше взето решение животното да бъде приспано.

"Мечокът Митко не се чувстваше добре от близо месец. За него бяха положени специални грижи и поставен на подсилваща диета от мед, витамини и минерали. Бяха му направени на два пъти вливания на глюкоза. За съжаление състоянието му не се подобри и в рамките само на няколко седмици той загуби голяма част от телесната си маса", разказва Димитър Иванов от Парка за танцуващи мечки край Белица.

Приспаха мечока Митко
netinfo

"След медицинския преглед, проведен миналата седмица в Парка за танцуващи мечки, беше изказано предположение, че Митко най-вероятно има тумор. Тъй като наличната апаратура не позволяваше точна диагностика, се наложи да бъде изследван с мощен скенер, който да  даде точна представа за заболяването. За съжаление, първоначалната диагноза се потвърди – напреднал стадий на злокачествен тумор в черния дроб с разсейки в повечето останали органи. Единственият начин да спестим мъките на Митко беше да го приспим", коментира Иванов.

Митко е една от многото мечки, които до преди няколко години са се използвали за развлечение на хората по улиците. Част от номерата, която бившата танцуваща мечка е била заставяна за изпълнява по курорти и селски събори, е включвала и консумация на алкохол. Според служителите на "Четири лапи", това може да се окаже и причината за увреждането на черния дроб.

След смъртта на Митко в Парка за танцуващи мечки остават 23-ма обитатели – 21 мечки от България и две от съседна Сърбия.