Посланици на страни в ЕС призовани по делото за касиране на вота в Петрич
Посланици на страни в ЕС призовани по делото за касиране на вота в Петрич / Снимка: Дарик - Благоевград

Посланиците на четири страни членки в ЕС ще присъстват на административния процес по оспорване на извънредните избори за местна власт в Петрич, които бяха проведени през октомври миналата година, научи Дарик.

Поканите към посланиците на Франция, Германия, Чехия и Австрия у нас са отправени от представителите на ПП "Атака", "Демократи за силна България", БЗНС и СДС, потвърди адвокатът на част от жалбоподателите-Кирил Михов.

В депозираните покани към посланиците се посочва, че присъствието им на делото във Върховния административен съд, което е насрочено за 10 март, ще гарантира провеждането на справедлив и безпристрастен процес.

Молбите са подписани от партийните лидери в Петрич Огнян Тетимов, Нако Костов, Илия Янкулов, Митко Циканделов и Албена Златкова, информира адвокат Кирил Михов.

Представителите на партийните централи в южната община са изтъкнали пред четиримата посланици, че в Административен съд - Благоевград делото е било предрешено и магистратите не са взели предвид безспорните факти, опорочили изборите за съветници.

Според жалбоподателите, умишлено часове преди края на изборния ден е било спряно електричеството в 20 села в Петричко, а членовете на секционни комисии там са били принудени да броят бюлетините на свещи. Те изтъкват още, че в Петрич вотът е бил изцяло купен от несъществували досега партии, като "Съюз на комунистите в България", която влезе в местния парламент чрез съпругата на известния в Пиринско бивш митничар Марио Минев.