Показват на ученици от VIII СОУ късноантична винарна в с. Дренково
Показват на ученици от VIII СОУ късноантична винарна в с. Дренково / netinfo

Регионалният исторически музей в Благоевград организира музеен урок на тема „Виното – дар благодатен” за учениците от Осмо СОУ „Арсени Костенцев”. Поводът е предстоящият празник-Трифон Зарезан, съобщиха от културния институт.

Урокът ще проведе Маргарита Андонова в археологическия обект „Късноантична сграда IV-VI век”, намираща в местността Градище, село Дренково. В древната крепост учениците ще имат възможността да видят откритата късноантична винарна – съоръжение за преработка на грозде и производство на вино. В тази винарна гроздето се смачквало в дървени преси.

Полученият гроздов сок се събирал във ваната и през глинена тръба се изливал в големи глинени съдове, където се съхранявал и ферментирал до получаването на вино. Запазени и възстановени са така наречените долиуми – големи глинени съдове, в които се съхранявала вода, вино или зърно.

С този урок Регионален исторически музей – Благоевград ще стартира образователната си програма „Музей-училище” в археологическия обект „Късноантична сграда IV-VI век” в село Дренково.