Паскалев кани на среща здравния министър за бъдещето на бившите диспансери
Паскалев кани на среща здравния министър за бъдещето на бившите диспансери / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

Кметът на Община Благоевград Костадин Паскалев покани на среща в Благоевград министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов заради реалната опасност от 1 април четирите общински здравни заведения - бившите областни диспансери, да спрат обслужването на пациенти.

Поканата, отправена днес в официално писмо, е за да се обсъдят проблемите, свързани с финансирането на общинските здравни заведения с цел тяхното бързо и ефективно решаване.

"Поставянето на общинските лечебни заведения в невъзможност да изпълняват функциите си, създаването на административни пречки, търсенето на формални поводи за отказ да се подпишат договори с тях, ограничаването на дейностите, които те могат да осъществяват, е проява на дискриминация и геноцид спрямо общините и техните жители", посочва в документа градоначалникът.

Според Паскалев наказвайки общините за отказа им да прехвърлят здравните си заведения на държавата, здравното министерство на практика наказва болните, като ги лишава от медицинска услуга.

Костадин Паскалев призовава здравния министър да се отзове на поканата за среща в Благоевград в най-скоро време, за да не се допусне общинските лечебни заведения, които дават здраве и живот на хиляди жители на община Благоевград, да бъдат затворени от 1 април.

Въпреки че бившите диспансери се пререгистрираха успешно съгласно изискванията на новия Закон за лечебните заведения, договори с Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса до момента не са подписани, а акумулираният през миналите години финансов ресурс е изчерпан.