Откриват изложба Грънчарството - духът на традицията
Откриват изложба Грънчарството - духът на традицията / снимка: РИМ-Благоевград

Изложбата „Грънчарството – духът на традицията” ще бъде открита в благоевградския музей, съобщиха от пресцентъра на културната институция.

Мероприятието представя резултатите от един проект на Регионален исторически музей – Благоевград, реализиран с подкрепата на Национален фонд „Култура” към Министерството на културата. Партньори по проекта са учениците от Второ основно училище „Димитър Благоев” – Благоевград, работещи в Ателие по керамика, с ръководител учителят по рисуване Иванка Рибарска.

Целта на съвместните занимания музей – ателие по керамика е популяризиране и възраждане на знанията, уменията и декоративните похвати, използвани векове наред от населението в югозападните ни земи при изработката на съдове и предмети от глина. Проектът стартира през месец март 2010 г. с обучение и проучвателска работа по традициите в занаята, след това се премина към практически уроци и прилагане на сграфито техника и глинена пластика за украса на чинии, различни съдове и изработка на глинени пана.

Изложбата, която ще покаже наученото и изработеното от учениците, е отговор на въпроса – ще останат ли продуктите на вековни народни знания и художествени умения просто културни ценности в музейна витрина или в днешния бит, преситен от високи технологии и изкуствени материали, има място и за красотата и топлотата на българската керамика.

Откриването е утре от 17.30 часа в зала временни изложби на Регионален исторически музей – Благоевград.